Blogg

Här hittar du inspiration och information om mångt och mycket som rör trädgård.

Höst i trädgården

Nu när hösten kommit är det några saker som kan vara bra att göra i trädgården. Gräsmattan kan behöva klippas en sista gång. Det är bra att inte lämna gräsmattan för hög under vintern, eftersom olika svampsjukdomar kan gynnas då. Klipp gräsmattan en sista gång och höstgödsla eventuellt. Det är viktigt att inte gödsla med kväverikt gödsel på hösten eftersom gräset behöver få tid att gå ner i vintervila. Till exempel har Algomin ett bra höstgödsel. Tänk också på att ha uppsamlare eftersom gräsklippet i sig själv innehåller mycket kväve.

Rensa rabatterna är något som med fördel inte behöver göras. Låt perennerna stå kvar som de är och klipp ner till våren istället. Till våren är det perfekt att använda det nedvissnade materialet i rabatten till jordförbättring tillsammans med gödsel, ev. kompost och barkmull.

Det som dock är viktigt att ta bort är växtdelar som blivit angripna av sjukdom, t.ex. gråmögel eller svartfläckssjuka på rosor. Tänk också på att kratta upp löv som fallit ner på marken som är angripna. Släng inte dessa på komposten då svamparna övervintrar. Bränn eller släng i soporna.