Blogg

Här hittar du inspiration och information om mångt och mycket som rör trädgård.

Höstplantering

Höstplantering är toppen! Det är en mycket bra tid att plantera eftersom det är fuktigare i marken vilket gynnar växternas etablering. Det går alldeles utmärkt att plantera perenner, buskar och träd fram tills att det blir tjäle i marken. Undvik dock att plantera vintergröna barrväxter för sent på hösten. Den växtgruppen behöver tid på sig att lagra vatten inför vintern. Eftersom de inte är i vila under vinterperioden, på samma sätt som lövfällande buskar och träd, behöver de vatten så snart värmen och solen kommer på våren. Tiden innan tjälen släppt har de endast möjlighet att få vatten från sitt eget lager. Finns det inte tillräckligt med vatten torkar de och skadas, så kallad frystorka.

I samband med plantering på hösten kan man med fördel även plantera lökar. Då har man sedan en vacker rabatt redo att börja blomma om några månader när våren välkomnas!

Gräs är ett vackert och användbart komplement i våra rabatter. Särskilt under hösten kommer de till sin rätt då de ofta blommar lite senare. Gräsets strån och vippor ger liv och rörelse. Plantera gärna intill en uteplats eller utanför ett fönster.

Ett par av mina favoriter är droppaxet chasmanthium latifolium, och tuvröret Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’. Droppaxet får underbara bronsfärgade ax på hösten och tuvröret höga stabila sandfärgade ax. Mycket vackert tillsammans, eller hur!