Blogg

Här hittar du inspiration och information om mångt och mycket som rör trädgård.

Tänk så viktigt honungsbiet är

Honungsbiet sköter tillsammans med andra insekter en stor del av vår pollinering. Utan dem får vi inga frukter och bär. Det är såklart oerhört viktigt att vi får behålla dessa insekter. Genom att öka den biologiska mångfalden i din trädgård bidrar du till detta.

Honungsbiet är det bi som lever i stora samhällen och där varje individ har en specifik uppgift. Ett bisamhälle består av 60000 – 80000 bin. Under en säsong gör ett samhälle ungefär fyra miljoner utflygningar. Under var och en av dessa flygningar besöker de runt 400 blommor innan de återvänder hem till bikupan.

Att ha blommor i trädgården från tidig vår till sen höst är ett bra sätt att försörja bina med mat under hela deras verksamma period. Det finns också speciella biväxter som bina är särskilt förtjusta i, så kallade bidragare.

Sälg, vintergäck, krokus och tulpan är bra tidiga växter. Körsbärsträd blommar rikligt och har mycket pollen. Bland kryddor är gräslök, timjan, gurkört och vitsenap favoriterna. Hallonbuskar är också en viktig växt för bina då hallonen blommar under binas mest aktiva period och de behöver allt överskott som finns att få.

Under senare år har stora mängder bin dött. Anledningen är inte helt klarlagd men man tror att några bidragande orsaker är användandet av bekämpningsmedel och en minskad biologisk mångfald.