Blogg

Här hittar du inspiration och information om mångt och mycket som rör trädgård.

Växter för humlor, bin och fjärilar

Många av mina kunder efterfrågar växter som bin och humlor gillar. Det är så vackert med detta surr ibland blommor och växter. Sedan tror jag att många känner att de även kan göra en liten men viktig nytta genom att plantera in dessa växter i sin egen trädgård.

När bina vaknar tidigt på våren kan det vara svårt för dem att hitta föda. Då är det bra att ha tidiga vårlökar som t.ex. vintergäck, krokus och scilla i rabatten. Vårt tidigast blommande träd sälgen ger också bra föda. Vill man inte ha ett stort träd finns de fina små toppympade hängsälgarna.

Bra perenner för sommaren är timjan, isop, blå bolltistel, solhatt, vallmo, stäppsalvia, lavendel, akleja och olika sorter av veronika.

Under sensommaren och hösten blommar t.ex. kärleksört, höstsilverax och hortensia. Klipper man ner stäppsalvian och bolltisteln efter sin första blomning så ger de ofta en andra senare blomning också.

Visste du att humlor är särskilt förtjusta i blå blommor? När humlor planteras in i växthus för att pollinera så stängs fönster och dörrar under något dygn så att humlorna får tid att lokalisera sig och känna vart de kan flyga. När den tiden gått kan dörrar och fönster öppnas utan att humlorna flyger ut. Fast, har man planterat blå blommor utanför växthuset kan frestelsen bli för stor och de rymmer.